4kg mięsa wieprzowego w tym 2kg chudego ja daję łopatkę oraz 2kg przerośniętego tłuszczykiem
1torebka soli peklowej
pół dużej główki czosnku
majeranek spora garść
pieprz naturalny grubo zmielony
0,5l wody przegotowanej
Swojska kiełbaska wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso kroimy w kawałki takie do zmielenia które to następnie nacieramy porządnie solą peklową ,dodajemy czosnek drobno pokrojony ,zostawiamy na 2lub 3godziny.Mięsa trzymamy w oddzielnych miskach
2.Następnie mięso tłuste mielimy na drobnym sitku a chude na sitku o dużych oczkach
3.Łączymy oba zmielone mięska,dodajemy majeranek,pieprz ,wodę i bardzo dokładnie i dosyć długo wyrabiamy rękoma aż masa stanie się kleista
5.wieszamy na drążku w ciepłym miejscu nasze kiełbaski do obeschnięcia uprzednio nakłuwając lekko każdą kiełbaskę w celu lepszego odparowania ,podsuszamy ok12-18godzin
6.Po obsuszeniu kiełbaski możemy uwędzić jeżeli mamy taką możliwość lub zamrozić ..ja zamrażam ...mamy zapas kiełbasek do użytku własnego...
Porady
jeżeli ktoś ma swoje własne opcje przyprawiania to może sobie wykorzystać ,można robić z ziołami ,z papryką jak kto lubi...
Komentarze