Swojska tuszonka

4.45 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

prosta,domowa tuszonka,którą możemy posmarować świeży chlebek

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg słoniny
    1 kg mięsa mielonego,wieprzowego
    1 łyżka soli
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Swojska tuszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę oddzielamy od skóry,kroimy na kawałki,następnie mielimy w maszynce,wkładamy do garnka i topimy na wolnym ogniu,gdy słonina zacznie się topić,dodajemy stopniowo mięso mielone,mieszamy co jakiś czas aby nie przywarło do dna,solimy.Słoninę topimy około 1,5 godz,pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek.Czekamy aż lekko przestygnie i napełniamy słoiki (4 słoiki 1/2 litra),zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować