Mielonka słoikowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo aromatyczna ,świeża ,doskonała na kanapki mieloneczka ...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2kg mięsa z łopatki
    sól peklowa 3pełne łyżeczki
    0,5lwody
    0,5torebki żelatyny 25-30g
    majeranek,tymianek,pieprzziołwy
    pieprz naturalny grubo zmielony 1łyżeczka
    pół dużej główki czosnku
    ziele angielskie ,liść laurowy

Mielonka słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00wk8sa 1. 1.Mięso oddzielić bardzo chude od tłustszego
    2.tłustsze kawałki zmielić na drobnych oczkach a chude kawałki na grubych oczkach
    3.mięso połączyć ,wymieszać z przyprawami
    4.do wody wsypać żelatynę ,dodać do masy mięsnej i bardzo dokładnie wymieszać
    5.napełnić słoiczki bardzo ciasno zostawiając pod nakrętką nawet 4cm wolnej przestrzeni,na wierzch położyć po 1ziarenku ziela angielskiego i po kawałku listka laurowego
  • image-0vqthde 2. Gotujemy dwa dni ,pierwszy dzień 1godzina ,drugi dzień 0,5godziny.
    studzimy i gotowe ....SMACZNEGO!!

Porady

Zamiast żelatyny można na dno słoiczków położyć po kawałku surowej skórki wieprzowej,chodzi o to aby wytworzyła się ładna galaretka wokół mięska

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy