Świąteczny miodownik Mikołaj

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, delikatny i kruchy pachnący świętami i miodem miodownik, za tym ciastem przepada cała moja rodzina i zawsze szybko znika z talerza. Tym razem zrobiłam miodownik w kształcie Mikołaja, super wygląda i bardzo ładnie będzie się prezentować na świątecznym stole:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    125 g margaryny Palma z Murzynkiem
    4 łyżki cukru
    4 łyżki miodu
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    pół szklanki kaszy manny
    3 łyżki cukru
    125 g margaryny Palma z Murzynkiem

    Dodatkowo:
    1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Gostyń SM 530g
    2 łyżki syropu wiśniowego
    1 kostka czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczny miodownik mikołaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagniatamy ciasto 1. Mąkę z sodą i proszkiem przesiać na stolnicę, dodać palmę i wszystko razem zagnieść. Następnie dodać cukier, miód, jajko i wszystko wyrobić na jednolite gładkie ciasto.
  • odrysowujemy szblon 2. Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić około 4 szablonów mikołaja (mi tak wyszło)
  • pieczemy 3. Mikołaje z ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 10 minut.
  • gotujemy masę 4. Zagotuj mleko z cukrem i palmą, wsyp kaszę, gotuj kilka minut na małym ogniu, mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Odłóż
    2 łyżki masy, zmieszaj z syropem z wiśni i to będzie krem na czapeczkę i buzię mikołaja.
  • 5. Masa kajmakowa: puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą i gotuj 2 godz tak aby puszka była cała zakryta wodą.Ostudź i otwórz.
  • składamy mikołaja 6. Składamy Mikołaja:
    Na pierwszym placku mikołaja rozsmaruj krem i na to cienko masę kajmakową, przykryj drugim plackiem mikołaja i czynność powtórz aż do czwartego, rozplanuj tak masę aby starczyło na dekorację .
  • mikołaj 7. Na wierzchu czwartego placka szprycownicą rysujemy z masy rysy mikołaja. Czapeczkę i buzię wypełniamy masą połączoną z syropem wiśni, a oczki z czekolady, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • smacznego:) 8. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować