Pyszny świąteczny miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Śmietanę, margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika zagotować wszystko razem i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka, białka ubić. Przestygniętą masę ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę, amoniak, sodę i to wszystko nadal ucieramy. Na końcu dodajemy ubite białka, mieszamy i dzielimy na trzy części, z których pieczemy trzy placki w piekarniku nagrzanym do 180% przez 25 minut. (rozmiar blachy: 36x24.5cm).
2.PRZYGOTOWANIE MASY:
Połowę mleka gotujemy, do drugiej połowy dodajemy cukier mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Gdy mleko będzie wrzało to wlewamy do niego przygotowany budyń. Odstawiamy. Zimny budyń ucieramy z margaryną.
3.PRZYGOTOWANIE POLEWY:
Wszystkie składniki wsypujemy do garnka aż się zagotują i mamy gotową polewę.
4.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Na deseczkę pod ciasto kładziemy jedno z nich smarujemy dżemem, na dżem dajemy połowę przygotowanej masy, na nią drugie ciasto i powtarzamy, czyli znów smarujemy dżemem drugą częścią masy i przekładamy ostatnim trzecim ciastem. Wierz pokrywamy przygotowaną polewą i dekorujemy według własnego smaku kokosem bądź orzechami.
Życzę wszystkim SMACZNEGO :)
Komentarze