SURÓWKA Z KALAREPY

4.41 (210 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Do surówek można "przemycić" różne warzywa.Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak.Kalarepa idealnie smakuje na surowo.Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki.Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla.Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szt. kalarepy
    1 szt. jabłka
    2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki
    koperek
    łyżka majonezu
    łyżka greckiego jogurtu
    sok z połowy cytryny
    sól do smaku
    pieprz świeżo zmielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.41 (210 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • kalarepa 2. Marchew, jabłko i kalarepkę obrałam.
  • starta kalarepa 3. Starłam kalarepę na tarce o grubych oczkach.
  • starta marchew 4. Następnie starłam marchew.
    Użyłam tarki o drobnych oczkach.
  • jabłko 5. Ostatnie do starcia poszło jabłko.
  • surówka 6. Skropiłam je sokiem z cytryny.
    Wsypałam pokrojony koperek.
  • surówka z kalarepy jabłka i marchwi 7. Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem.
    Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza.
    Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy.
    Przyprawiłam sałatkę solą i pieprzem.
    Smacznego!

Porady

Można dodać również rzodkiewkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kalarepa Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować