Studencka szparagówka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie zupy gotowałam za czasów studiów. Wtedy jeszcze nie było na rynku PP i musiałam sobie radzić za pomocą książek kulinarnych. Często sytuacja zmuszała mnie do gotowania chudych zup, a to jedna z najlepszych propozycji. Garnek tej zupy nie kosztuje więcej niż 10zł.

  • 30 min

Składniki:

  • garść fasolki szparagowej
    6 ziemniaków
    marchewka
    korzeń pietruszki
    kilka różyczek brokuła
    2 łyżki śmietany 18%
    2 litry bulionu (może być z kostki)
    vegeta do smaku
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Studencka szparagówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Fasolce ucinamy końcówki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę w cienkie słupki, a ziemniaki w kostkę. Brokuła dzielimy na malutkie różyczki.
  • 2. Wszystkie warzywa wkładamy do bulionu. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę vegety. Gotujemy do miękkości fasolki.
  • 3. Śmietanę dokładnie mieszamy z solą. Dodajemy do niej dwie chochle zupy i dokładnie mieszamy, by śmietana nie miała grudek. Dolewamy do zupy. Podgrzewamy. Dodajemy pieprz (i sól w razie potrzeby).

Porady

Szparagówkę podajemy ze smażonym na oleju chlebem (może być czerstwy). Zupę można posypać świeżym koperkiem lub majerankiem dla smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować