Taka strucla gości u nas na wigilijnym stole, ale również bardzo dobrze smakuje w zwykłą niedzielę. W przygotowaniu jak zwykle pomaga mi moja 10-letnia córka Kamila.
Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier puder, miękką margarynę , żółtka, jajko, szczyptę soli i drożdże rozrobione w letnim mleku, wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż mleko całkiem odparuje, zostawiamy do wystygnięcia. Jak mak wystygnie to mielimy go dwa razy przez maszynkę. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka, potem mak i resztę składników, a na koniec pianę z białek.
3. Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy smarujemy białkiem i rozsmarowujemy na nim masę makową, na środku układamy mieszankę keksową,
4.Zwijamy struclę i dajemy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
6. Lukier: cukier puder ucieramy stopniowo dodajemy sok z cytryny. Lukrujemy struclę i posypujemy skórką pomarańczową.
Komentarze