Steki z udek kurczaka z marchewką glazurowaną i sosem z sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udźce z kurczaka umyć , zdjąć skórkę, wytrybować kości , rozbić tłuczkiem na steki.
Z musztardy ,oleju ,oregano , soli i pieprzu zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie ugotować obrane marchewki w całości .
Na patelni rozgrzać olej i miód , na to położyć marchewki/ jedną zostawić/ i smażyć ,aż pokryją się glazurą.
Marchewkę , 1 łyżkę oleju oraz 80 gr fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.
Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony , potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut , aby mięso doszło w środku.
Podajemy steki jeden na drugim , w środku przekładając kawałkiem fety.
Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta.
Porady
Marchewki można smażyć na maśle a do sosu z fety zamiast marchewki dac paprykę , będzie bardziej wyrazisty
Komentarze