Steki z udek kurczaka z marchewką glazurowaną i sosem z sera feta

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Potarwe wymyśliłam na konkurs kreatyny III , ale mąż był zachwycony i jeszcze nieraz takie steki przygotuję

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka
    180 gr sera feta
    9 marchewek
    0,5 łyżeczki oregano
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki oleju
    Sól, pieprz
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Steki z udek kurczaka z marchewką glazurowaną i sosem z sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udźce z kurczaka umyć , zdjąć skórkę, wytrybować kości , rozbić tłuczkiem na steki.
    Z musztardy ,oleju ,oregano , soli i pieprzu zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na godzinę do lodówki.
    W tym czasie ugotować obrane marchewki w całości .
    Na patelni rozgrzać olej i miód , na to położyć marchewki/ jedną zostawić/ i smażyć ,aż pokryją się glazurą.
    Marchewkę , 1 łyżkę oleju oraz 80 gr fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.
    Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony , potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut , aby mięso doszło w środku.
    Podajemy steki jeden na drugim , w środku przekładając kawałkiem fety.
    Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta.



Porady

Marchewki można smażyć na maśle a do sosu z fety zamiast marchewki dac paprykę , będzie bardziej wyrazisty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Udka z kurczaka Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować