SOS Z CZERWONEJ CEBULI

4.49 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos ( konfitura) ma ciekawy smak, doskonała do steków wołowych czy jako dodatek do wędlin, mięs na zimno. Ja piekę w tym sosie karkówkę.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 gram cebuli czerwonej
    2 szklanki czerwonego wina
    3 łyżki pikantnego keczupu
    3 łyżki miodu naturalnego, może być gryczany
    2 listki laurowe
    1 łyżeczka suszonego tymianku.
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
    Ocet balsamiczny
    Masło z odrobiną oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury Wina Sosy

Sos z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na masełku z odrobiną oleju
    Wlać wino i dodać pozostałe składniki.
    Poddusić na małym ogniu ok. 40 minut.
    Na koniec doprawić do smaku pieprzem kolorowym, solą morską i octem balsamicznym.
    Zmiksować i gorący sos przełożyć do słoiczków. Zamknąć i odwrócić.

Porady

Może posłużyć jako dodatek do wędlin czy mięs na zimno. Ja piekę w tym sosie karkówkę..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Miód Wino Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować