Konfitura z czerwonej cebuli

  • wyświetlono: 1169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wspaniały dodatek do pasztetów, mięs i wędlin. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno

Cukiereczek
  • 50min

Składniki



3 czerwone cebule (ok. 250g),
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka octu winnego,
4 łyżeczki cukru,
2 ząbki czosnku,
tymianek 1/3 łyżeczki,
sól,
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 1. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd". Życzę smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciWielkanocczerwona cebulaPasztetkolacjawędlinadodatki do dań

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ci55yr

Dodane przez: dietetyklublin

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z PORTO, ŻURAWINĄ...

każda podróż to przepis..każda...

Konfitura   z cebuli

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli to świetny dodatek...

SOS Z CZERWONEJ CEBULI

Dodane przez: JOANNA 55a

SOS Z CZERWONEJ CEBULI

Sos ( konfitura) ma ciekawy smak,...

konfitura z borowek

Dodane przez: lucyna19

Konfitura z czerwonych borówek

Świetny dodatek zarówno do pieczywa...

Konfitura z czerwonej porzeczki

Dodane przez: czekoladka

Konfitura z czerwonej porzeczki

Zimą nie ma nic lepszego jak słoik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE