Świetny dodatek do jajek, wędlin, pasztetów, a także mięs oraz ryb na zimno. Wersja tradycyjna przewiduje dodatek grzybków konserwowych. Ja postanowiłam zamienić je duszonymi na oliwie pieczarkami z porem. Sos jest wtedy delikatny i łagodny w smaku.

Składniki:

  • 200 g oczyszczonych pieczarek
    15 cm-owy kawałek pora
    4 średnie ogórki konserwowe, np. w zalewie curry (łącznie 150g)
    6 łyżek oliwy
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 szklanka majonezu
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Sos tatarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos tatarski 1. Pieczarki i pora posiekać, dusić na oliwie 15 min. Wystudzić.
  • Sos tatarski 2. Grzyby z porem przełożyć do naczynia. Dodać drobno pokrojone ogórki.
  • Sos tatarski 3. Dołożyć jogurt i majonez. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Sos włożyć do lodówki, by smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować