Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem awokado, w sosie tworzy pyszne i zdrowe jedzonko.
Sos pomidorowy z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić. Można również robić pomidory ze skórą, ale wtedy po ugotowaniu należy przetrzeć je przez sitko. Oczywiście, gdy korzystamy z pomidorów w puszce ten punkt pominąć.
2.Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę (pestki od razu nie wyrzucać), zdjąć skórę i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do tak przygotowanego awokado włożyć pestkę, wtedy nie będzie ciemnieć.
3.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę i zeszklić. Następnie dodać pomidory, cukier (aby pomidory nie straciły koloru) i smażyć pod przykryciem, aż się rozpadną. Dodać tymianek, kminek, bazylię, koncentrat pomidorowy i smażyć bez przykrycia redukując nadmiar płynu.
4.Dodać pokrojone awokado, doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i chwilę gotować, do rozpuszczenia się soli.
5.Sos podawać z makaronem, najlepiej razowym lub z mąki semolina. Ewentualnie posypać odrobiną tartego parmezanu.
Komentarze