Sos kurkowo pieczarkowy

4.5 (150 ocen)

Na kurki zaczyna się sezon a w lodówce miałam pieczarki więc zrobiłam sos kurkowo pieczarkowy.

Składniki:

  • 200 g kurek (mogą być mrożone)
    200 g pieczarek
    1 spora cebula (u mnie czerwona)
    kilka gałązek świeżego tymianku i pół łyżeczki suszonego
    2-2,5 szklanki rosołu lub rosołu z kostki
    szklanka śmietany 18%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    zielenina do posypania
    pieprz najlepiej świeżo mielony (u mnie kolorowy)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos kurkowo pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos kurkowo pieczarkowy 1. Grzyby umyć i oczyścić z zanieczyszczeń. Pieczarki pokroić w dowolny kształt (u mnie ósemki, szóstki, ćwiartki-zależy od wielkości pieczarki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Sos kurkowo pieczarkowy 2. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, sól, pieprz i smażyć aż soki prawie całkiem odparują, pod koniec dodać kurki i tymianek. Usmażone grzyby przełożyć do garnuszka, zalać rosołem lub bulionem, zagotować. Doprawić przyprawami. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dodawać po łyżce gorącego wywaru z grzybów i mieszać, czynność powtarzać aż śmietana stanie się rzadka, wlać do grzybów i jeszcze raz zagotować. Posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować