Turecki gulasz z jagnięciny lub wołowiny z dodatkiem pomidorów i cebuli. W moim autorskim przepisie dodaję też groszek i marchewkę. Wspaniały, bogaty smak i apetyczne kolory.
Dla 4 osób
Składniki:
jagnięcina lub wołowina : 500 g
papryka czerwona : 1 sztuka
pomidory w puszce (całe) : 300 g
cebula : 300 g
marchew z groszkiem (może być mrożona) : 200 g
tymianek suszony : 2 łyżeczki
papryka Pul Biber (Aleppo pepper) lub chilli w proszku : 0,5 łyżeczki
sól : 2 łyżki
pieprz czarny mielony : płaska łyżeczka
papryka czerwona i zielona suszona - płatki : 2 łyżki
olej rzepakowy : 50 ml
woda lub wywar z warzyw : 150 ml
mąka ziemniaczana : 1 łyżka (opcjonalnie, gdy chcemy zagęścić sos)
Soğan yahnisi- turecki gulasz z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, rozdzielić warstwy lub posiekać w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
2.Marchew pokrojoną w kostkę wymieszać z groszkiem, ugotować w osolonej wodzie (15 minut).
3.Na patelni rogrzać olej, wrzucić cebulę podsmażyć, zmniejszyć ogień, dodać czerwoną paprykę, dusić, aż cebula zmięknie.Zawartość patelni przełożyć na talerz. Wlać resztę oleju, rozgrzać, wrzucić kawałki mięsa, obsmażyć z każdej strony.
4.Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i chilli.
5.MIęso przełożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodać pomidory, wodę lub wywar z warzyw, cebulę z papryką, tymianek i płatki papryki, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej 60 minut, aż mięso będzie miękkie ( mieszając co 15 minut). Gulasz posolić do smaku, wymieszać z marchewką i groszkiem. Podawać gorący. Mnie najlepiej smakuje z bulgurem lub kuskusem, ale też z kasza gryczaną.
6.Rady : gulasz można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Cebulę w oryginalnym tureckim daniu dodaje się w postaci małych szalotek (w całości). W Turcji do dań tego typu chętnie dodaje się paparykę i pomidory.
Komentarze