Soczysty kurczak w solance

4.47 (156 ocen)

  • 15 min

Rewelacyjny przepis na soczystego kurczaka

  • 15 min

Składniki:

  • Solanka
    -1l wody
    -10dkg soli peklowej
    -2 łyżki magi
    - łyżka cukru

    Kurczak
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty kurczak w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na solankę mieszamy ze sobą
  • 2. Bierzemy strzykawkę z igłą i nastrzykujemy kurczaka roztworem solankowym. Tak przygotowane mięso zostawiamy najlepiej na noc. Minimalny okres marynowania to 2 h. Im dłużej kurczak się marynuje tym jest bardziej soczysty po upieczeniu. Ps. W ostatecznym wypadku zamiast nastrzykiwania można moczyć cały dzień kurczaka w solance (efekty są takie same).
  • 3. Na koniec posypujemy korczaka ulubioną przyprawą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st. na 1,2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować