Grzyby leśne w solance

4.42 (153 ocen)

Sezon grzybowy nadszedł, trzeba je zrobić w różnej postaci: suszone obowiązkowo, w occie jak kto lubi, no i te tylko solone do wszystkiego - pizzy, zapiekanek, sosów, zupy i dużo by wymieniać .

Składniki:

  • grzyby różne ile się uzbiera
    do obgotowania :
    na 1 litr wody dodać 1 łyżkę soli i jedną średnią, obraną cebulę w całości
    1 łyżka octu do wywaru (dzięki temu grzyby zachowują swój koloryt)
Wystaw ocenę:

4.42 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby leśne w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01qu3b7 1. Grzyby tylko szlachetne i tylko kapelusze jędrne i zdrowe umyć, pokroić w paski i wrzucić na osolony wrzątek, dodać cebulę, gotować 0k.20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, cebulę wyrzucić.
    Włożyć do umytych słoiczków, zalać nową gorąca zalewą ( na 1 litr wody -jedna łyżka soli ).
    Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 1/2 godziny.
    zostawić w garnku do ostygnięcia.
    Tak przygotowane grzybki w zimnej piwnicy wytrzymają 2- 3 lata.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować