Podgrzybki w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzybki oczyścić. Mniejsze pozostawić w całości a większe przekroić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki. Grzyby opłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z solą. Zalewę przestudzić a następnie wlać do grzybów. Zakręcić słoiki. Podgrzybki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Grzyby po wyjęciu ze słoika należy obficie przelać wodą lub je wymoczyć w wodzie i dopiero po tym użyć do ulubionego dania.
Komentarze