Podgrzybki w solance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

świetny sposób na zakonserwowanie grzybów, gdy zabraknie nam miejsca w zamrażalce

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 litrowe wiadro podgrzybków
    1 litr wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Podgrzybki w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki oczyścić. Mniejsze pozostawić w całości a większe przekroić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki. Grzyby opłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z solą. Zalewę przestudzić a następnie wlać do grzybów. Zakręcić słoiki. Podgrzybki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Grzyby po wyjęciu ze słoika należy obficie przelać wodą lub je wymoczyć w wodzie i dopiero po tym użyć do ulubionego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować