• 1 godz. 20 min

Tradycyjny, stary i sprawdzony przepis na znane ciasto ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Placki:
    • ½ kg mąki
    • 10 dkg cukru
    • 20 dkg margaryny
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki miodu
    • 2 łyżeczki sody
    • 2 łyżeczki śmietany
    Orzechy:
    • 20 dkg grubo posiekanych orzechów
    • 15 dkg masła
    • 10 dkg cukru
    • 2 łyżeczki miodu
    Masa budyniowa:
    • 2 szklanki mleka
    • ¾ szklanki cukru
    • 20 dkg masła
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Cukier wanilinowy
    Masa jabłkowa
    • 1 kg jabłek
    • 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Galaretki

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki: Rozprowadź sodę w śmietanie. Margarynę zetrzyj na tarce i zagnieć wszystkie składniki razem. Podziel na 3 części. Upiecz dwa placki zwykłe oraz jeden posmarowany masą orzechową. Czas pieczenia – ok. 15 minut.

  • 2. Masa orzechowa: Wszystkie składniki połącz i smaż na patelni przez 5 minut. Gorące wykładaj na surowy placek.
  • 3. Masa budyniowa: szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym i wlej do niego pozostałe składniki, wcześniej rozprowadzone w drugiej szklance mleka. Energicznie mieszaj, aż do zagotowania całej masy.
  • 4. Masa jabłkowa: Jabłka obierz i pokrój. Lekko podsmaż by rozpadły się na drobniejsze kawałki. Zestaw z gazu, wsyp galaretki, wymieszaj i wystudź.
  • Snikers 5. Przekładaj kolejno: placek, masa jabłkowa, placek, ciepła masa budyniowa, placek z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Masa budyniowa Orzechy Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować