Ciasto "cygan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzamy gorącą wodą i mielimy 2 razy.Margarynę, cukier i miód ucieramy( drewnianą pałką).Mieszając, dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę, cynamon,sodę, kakao, orzechy i mak. Mieszamy.Białka miksujemy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą z białek. Wlewamy do wyłożonej papierem blachy(25 x 40cm).Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Studzimy.
2.Krem:
Jaja ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę( aż będzie gęsta).Studzimy.Masło miksujemy na puch, dodajemy partiami wystudzoną masę jajeczną.
Galaretki rozrabiamy w 550 ml gorącej wody. Odstawiamy do "półstężenia".
3.Polewa:
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty.
Komentarze