Śmietanowy torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo dodawać po żółtku i łyżkę oleju. Na koniec masę delikatnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 min w temp. 180 stopni C. Następnie ostudzić. Przekroić na pół. i nasączyć ponczem.
2.Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Truskawki wyłożyć w formie wyścielonej folią spożywczą i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić z łyżką cukru pudru oraz sokiem z cytryny po czym miksując dodać żelatynę.
4.Na jednym biszkopcie wyłożyć 1/2 masy i przykryć galaretką truskawkową. Usunąć folię. Na galaretce rozsmarować równomiernie resztę masy i przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć wierzch ciasta Dobrze schłodzić.
5.Wierzch posmarować kremówką i ozdobić owocami.
Porady
Po upieczeniu biszkopta żeby nie opadł rzucić o stół.
Komentarze