Budyniowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne połączenie budyniu z letnimi owocami

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 300 g mąki pszennej
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 200 g masła
    -3 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy albo aromat waniliowy

    masa budyniowa:
    - 2 budynie truskawkowe
    - 3/4 litra mleka
    - ok. 500 g truskawek

Budyniowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto, odmierzam mąkę, dodaję do tego cukier puder, aromat waniliowy i proszek, a także masło. Siekam masło drobno a potem dodaję jajka i zagniatam. 1/3 część ciasta chowam do zamrażalki na ok 30 min.
  • 2. Resztę ciasta wylepiam foremkę.
  • 3. Przygotowuję budyń: 2 budynie na 3/4 l mleka. Budyń wylewam na ciasto, na to kładę owoce.
  • 4. Lekko zamrożone ciasto ścieram na tarce na wierzch. To wszystko wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę 50 min. Posypuję pudrem przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy