Śmietanowy tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Biszkopt z bajecznym kremem i masą truskawek

  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    DODATKI:
    - woda: 1 szklanka
    - syrop truskawkowy: 1 łyżka
    - śmietana kremówka (30-36%): 500 mililitrów
    - ser mascarpone: 250 gramów
    - truskawki: 0.5 kilograma
    - cukier puder: 1 łyżka
    - drobny cukier trzcinowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Jajko

Śmietanowy tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Do miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać! Potem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
  • 2. W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części.
    Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu.
    Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym.
  • Śmietanowy tort truskawkowy 3. Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort.
    Tort podajemy schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować