Śmietanowe ciasto z musem brzoskwiniowym

4.5 (181 ocen)

pyszne, lekkie ciasto

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:forma 24x28cm
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY:forma 24x28cm
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    KREM:
    1/2 śmietany kremówki
    8 łyżek cukru-pudru
    2 śmietan-fixy
    4 łyżki wiórek kokosowych

    MUS:
    1 brzoskwinia
    1/2 op. galaretki brzoskwiniowej

    DODATKOWO:
    1 brzoskwinia
    ulubiony likier do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Śmietanowe ciasto z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę i proszek. Piec 20 min. w temp. 180 stopni. BISZKOPT CIEMNY: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę i proszek, dodać kakao. Piec 20 min. w temp. 180 stopni.
    KREM: ubić śmietanę, dodać cukier wymieszany z usztywniaczem. Krem podzielić na połowę, do 1 połowy dodać wiórki kokosowe.
    MUS: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody. Brzoskwinię rozdrobnić blenderem, wymieszać z tężejącą galaretką.
  • 2. Wykonanie:
    Biszkopty nasączyć, na biały biszkopt wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi, ułożyć ciemny biszkopt, nałożyć krem przy pomocy szprycy, udekorować musem brzoskwiniowym i kawałkami brzoskwini.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować