Biszkoptowiec z brzoskwiniowym musem

4.47 (169 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na delikatny i mało słodki biszkoptowiec z musem z brzoskwiń, uwieńczony lekką pianką i prażonym kokosem:) Naprawdę delikatne i rozpływąjace się w ustach ciacho!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka ok. 23x34 - duża standard

    Składniki na biszkopt:

    - 5 duzych jaj
    - 1/2 szkl. cukru
    - pół szkl. mąki pszennej
    - 2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka z brzoskwiniami:

    - puszka brzoskwiń
    - 2 galaretki brzoskwiniowe

    Ptasie mleczko:

    - 2 galaretki: cytrynowa, agrestowa
    - 500 ml śmietanki kremówki

    Dodatkowo:

    - 70 g wiórków kokosowych uprażonych na złoty kolor
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkoptowiec z brzoskwiniowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier, ubijać na sztywno. Kolejno wlewać po jednym żółtku. Następie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej mieszając intensywnie łyżką. Piec w temp. 150 st. C przez ok 30 min.

    Galaretka: Galaretki rozpuścić w dwóch szkl. wrzątku. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do tężejącej galaretki wlać mus, wymieszać. Gdy biszkopt ostygnie, zdjąć z niego górna skorupkę za pomocą noża stołowego, wylać tężejącą galaretkę z musem. Najlepiej użyć metalowej ramki by nic się nie wylało poza biszkopt. Odłożyć do schłodzenia.

    Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w dwóch szkl. wrzątku - odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić, dodawać stopniowo tężejące galaretki delikatnie ucierać. Całość dać na chwilę do lodówki ( 1 min), następnie wylać na stężały mus z galaretką, wyrównać, posypać kokosem. Chłodzić przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować