Smalec z jabłkiem, cebulką i kiełbaską

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne, wiejskie klimaty, wspaniale pasuje do domowego chlebka, zapach z ogórkiem małosolnym lub pomidorkiem i kawa zbożowa! Rarytas stołu!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek,
    1/2 kg cebuli,
    pęczek natki pietruszki,
    pęczek majeranku
    1/2 kg smalcu wieprzowego,
    250 g mięsa mielonego,
    2 liście laurowe,
    sól,
    świeżo zmielony pieprz,
    szczypta papryki słodkiej.
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec z jabłkiem, cebulką i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
  • 3. Zioła drobno siekamy. Smalec roztapiamy.
  • 4. Do lekko wrzącego smalcu wkładamy mięso mielone i smażymy 8 minut, potem dodajemy cebulę i jabłka i mieszamy, gotując przez 4 minuty, dodajemy zioła, przyprawiamy, papryką, solą i pieprzem.
  • 5. Odstawiamy aby lekko ostygł, przekładamy do słoiczków, garnków kamionkowych. W słoiczkach do pewności pasteryzuję i podaję jak przychodzi smak i ochota!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować