Słodko-kwaśny zastrzyk - tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto ugniatamy w misce, a następnie polewamy ciepłą wodą. Lepimy z ciasta kulkę - jeśli się klei to posypujemy mąką.
Gotowe ciasto wałkujemy, a następnie przekładamy do formy na tartę (smarujemy ją najpierw trochę masłem, nie za dużo). Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy nasze ciasto wszędzie widelcem lub wykałaczką. Pieczemy nasze ciasto przez 25 minut w 180 C.
2.W wysokiej misce ubijamy śmietankę, dodajemy jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy wszystko razem. Tak gotowe nadzienie wylewamy na nasze upieczone ciasto i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 25 minut tak żeby się ścięło.
3.Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie możemy włożyć naszą tartę do lodówki na około godziny. Po wyjęciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze