Słodko-kwaśny zastrzyk - Tarta Cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowałam dla Was zastrzyk niecodziennego doznania, a mianowicie połączenia kwaśnego smaku ze słodyczą :) Oto Tarta Cytrynowa!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 11 łyżek
    - masło roztopione: 120 gramów
    - ciepła woda: 30 mililitrów
    - śmietana kremówka 36% (gęsta): 200 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - skórka z cytryny, starta: 1 sztuka
    - sok z 2 cytryn: 12 łyżek
    - cukier puder do posypania: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sok

Słodko-kwaśny zastrzyk - tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto ugniatamy w misce, a następnie polewamy ciepłą wodą. Lepimy z ciasta kulkę - jeśli się klei to posypujemy mąką.
    Gotowe ciasto wałkujemy, a następnie przekładamy do formy na tartę (smarujemy ją najpierw trochę masłem, nie za dużo). Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy nasze ciasto wszędzie widelcem lub wykałaczką. Pieczemy nasze ciasto przez 25 minut w 180 C.
  • 2. W wysokiej misce ubijamy śmietankę, dodajemy jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy wszystko razem. Tak gotowe nadzienie wylewamy na nasze upieczone ciasto i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 25 minut tak żeby się ścięło.
  • 3. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie możemy włożyć naszą tartę do lodówki na około godziny. Po wyjęciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

    Zasmakuj więcej na www.gotujwkuchni.blox.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować