Ślimakowe bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

coś na słodko, czyli bułeczki z serem

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - mleko: 1.5 szklanki
    - żółtko: 2 sztuki
    - margaryna Kasia: 125 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - drożdże: 75 gramów
    - twaróg: 300 gramów
    - gęsta śmietana: 4 łyżki
    - kisiel wiśniowy: 1 sztuka
    - białko do posmarowania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Ślimakowe bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki.
    Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
    Margarynę stopić i ostudzić.
    Twaróg dokładnie utrzeć lub zmielić, dodać śmietanę i 3 łyżki cukru oraz kisiel i wymieszać.
    Mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, żółtka, margarynę i wyrośnięte drożdże.
    Wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
    Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm tworząc prostokąt.
    Na każdy placek rozsmarować po 1/2 masy, zwinąć w rulony.
    Każdy z rulonów pociąć na kawałki grubości 2-3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
    Posmarować rozmieszanym białkiem.
    Bułeczki zostawić do wyrośnięcia, po czym piec je w 160 stopniach przez 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel wiśniowy Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować