Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym

4.33 (231 ocen)

raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg śledzie "matyjasy"
    3 cebule
    30 dag pieczarek
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    olej do smażenia
    1 łyżeczka mielonej papryki
    cukier
    sól i pieprz
    1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone)
Wystaw ocenę:

4.33 (231 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki
    (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy.
  • 2. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.
    Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować