Śląskie karminadle z cebulką

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nasz regionalny przysmak. Soczyste mięso skąpane w akordach odpowiednio dobranych przypraw i dodatków. Stanowią wspaniały obiad wraz z ziemniakami i wszelkimi surówkami.

Składniki:

  • - 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku,
    - 1 kajzerka,
    - 1 jajko,
    - 1 cebula,
    - po 1 łyżce keczupu i musztardy,
    - sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
    - ok. 1 łyżeczka tymianku,
    - bułka tarta do panierowania,
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Śląskie karminadle z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyjemy, osuszamy i mielimy, wkładamy do miski.
    Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy,
    Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do zmielonego mięsa wraz z podsmażoną cebulką, keczupem i musztardą.
    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Bułkę tartą mieszamy z tymiankiem. Z masy formujemy owalne kotleciki i obtaczamy je w ziołowej bułce tartej.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karminadle z obu stron, na rumiano, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso mielone Mięso Tymianek Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Karminadle

0 (0 ocen)

Karminadle

Konto nieaktywne ... 60 min

To może cię zainteresować