Skrzydełka ze śliwką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, a następnie
osuszamy papierowym
ręcznikiem kuchennym.
Obcinamy lotki.
2.Skrzydełka obficie oprószamy
przyprawą. Odstawiamy
na ok. 2 godziny w chłodne
miejsce.
3.Każde skrzydełko lekko
nacinamy. Do środka wkładamy
śliwkę. Dokładnie owijamy plastrem boczku, a następnie
spinamy wykałaczką.
4.Skrzydełka wkładamy do
naczynia żaroodpornego lub
wykładamy na blachę. Pieczemy
ok. 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do temp. 160 °C.
Porady
W połowie oraz ok. 5 minut przed końcem pieczenia warto polać mięso wytopionym tłuszczem. Dzięki temu będzie bardziej soczyste. Zamiast skrzydełek można użyć podudzi z kurczaka.
Komentarze