kurczak ze śliwką i boczkiem

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Obowiazkowa pozycja na rodzinnych obiadach i podczas świat. Klasyczna, ale zawsze pyszne i elegancka

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • podwójna duża pierś kurczaka
    8 suszonych śliwek
    5 długich plastrów boczku
    sól
    kolendra
    tymianek
    czosnek
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń

Kurczak ze śliwką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić na płaty, każdy rozbić, ale nie za cienko, żeby się nie potargały. Kawałki mięsa rozłożyć na desce, tak aby lekko na siebie zachodziły. Posypać lekko solą, czosnkiem, kolendrą i papryką. Wzdłuż jednego brzegu mięsa ułożyć śliwki i zwijać w roladę. Następnie mięso obłożyć plastrami boczku, posypać papryką, tymiankiem i kolendrą.
  • 2. Odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia blaszjędo pieczenia mięsa lekko natłuścić i umieścić w niej roladę. Piec w piekarniku około godziny, podlewając sosem spod mięsa.

Porady

do środka można dodać także suszone morele i żurawinę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować