Skrzydełka po teksańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest bardzo smaczne i szybko się je robi. Ma wyrazisty słodko-ostry smak. Mój mąż, choć nie przepada za drobiem, bardzo je lubi.

Składniki:

  • ● 1 kg skrzydełek
    ● mały łagodny keczup
    ● mały pikantny keczup
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/4 łyżeczki chili lub ostrej mielonej papryki
    ● 1 łyżka sosu sojowego
    ● 1 łyżka miodu
    ● 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    ● szczypta przyprawy chińskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Skrzydełka po teksańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i odcinamy
    końcówki. Czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę
    lub drobno kroimy.
  • Skrzydełka po teksańsku 2. Przygotowujemy sos: łagodny
    keczup mieszamy z pikantnym,
    dodajemy miód, sos sojowy
    i czosnek. Doprawiamy
    papryką, imbirem i chińską przyprawą.
    Całość dokładnie mieszamy
    w rondlu i doprowadzamy
    do wrzenia.
  • 3. Skrzydełka wkładamy do rondla
    z sosem i dusimy pod przykryciem,
    aż b ędą miękkie
    (ok. 30 minut). Od czasu do
    czasu mieszamy, aby sos się nie
    przypalił. W razie potrzeby podlewamy
    niewielką ilością wody.
  • 4. Podajemy z ryżem, kaszą
    kuskus albo chlebem. Koniecznie
    z surówką, najlepiej z białej
    kapusty.

Porady

● Skrzydełka będą miały bardziej wyrazisty smak, jeśli zalejemy je surowym sosem i wstawimy na noc do lodówki. Dopiero na drugi dzień dusimy je na patelni. ● Skrzydełka można wcześniej krótko obgotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować