Skrzydełka po szatańsku

5 (161 ocen)

Skrzydełka według tego przepisu najlepiej upiec na grillu, ale można również w piekarniku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis - jest w moim zeszycie od lat. Na pewno nie wymyśliłam go sama, ale sama "wyregulowałam" ostrość zmniejszając ilość ostrych przypraw. No i wielokrotnie wypróbowałam :)

Składniki:

  • 1 - 1,20 kg skrzydełek kurczaka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki soku z cytryny
    2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka po szatańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, odcinamy końce, osuszamy ręcznikiem kuchennym.
    Układamy w płaskim naczyniu.
  • 2. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę i zalewamy nią skrzydełka. Obracamy skrzydełka, aby całe pokryły się marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W czasie marynowania kilkakrotnie obracamy skrzydełka.
  • 3. Po wyjęciu z marynaty pieczemy na grillu, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą.

Porady

Zamiast na grillu możemy upiec skrzydełka w piekarniku. Wtedy skrzydełka układamy na ruszcie, posmarowanym lekko olejem. Pod ruszt wsuwamy blachę, aby nie zachlapać piekarnika marynatą i wytopionym tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni 10 minut z termoobiegiem, 10 minut z termoobiegiem + grill, obracamy i pieczemy znowu 10 minut z termoobiegiem, 10 minut z termoobiegiem + grill.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować