Skrzydełka miodowo-musztardowo-ketchupowe

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Chrupiące skrzydełka w słodkiej marynacie na bazie musztardy, miodu i ketchupu. Bardzo posmakowały całej mojej rodzinie. Nadają się do przygotowania zarówno w piekarniku jak i na grillu.

  • 60 min

Składniki:

  • -18 skrzydełek z kurczaka
    -sól i pieprz
    -szczypta mielonej, ostrej papryki

    Marynata:
    -2 łyżki ketchupu
    -3 łyżki miodu
    -3 łyżki oleju rzepakowego
    -4 łyżeczki musztardy chrzanowej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Skrzydełka miodowo-musztardowo-ketchupowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
  • 2 2. Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 3 3. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Wrzucamy do marynaty i dokładnie nacieramy nią każde skrzydełko. Zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc)
  • 4 4. Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy ostrą papryką i pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Porady

Sos powstały podczas pieczenia skrzydełek, możemy zagęścić mąką i polać nim skrzydełka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować