Sernik z wiśniami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Formujemy w kule,owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy na placek o wymiarach 25x36 cm.Wykładamy do brytfanki.Nakłuwamy widelcem i smarujemy 8 łyżeczkami dżemu wiśniowego.Odstawiamy do lodówki.
2.Masa serowa:
Ser mielimy 1 raz w maszynce.
Dodajemy do niego:jaja, żółtka, budynie, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy. Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:))Z lodówki wyjmujemy brytfankę z ciastem kruchym z dżemem. Wylewamy do niej masę serową.
Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
3.Beza kokosowa:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
4.WYKONANIE:
1. Po upływie 40 minut pieczenia sernika wyjmujemy go z piekarnika. Wykładamy na niego delikatnie pozostałą ilość dżemu wiśniowego.
2.Następnie wykładamy bezę kokosową.
3. Wkładamy znów do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.( około 5 godzin)
Komentarze