Sernik z wiśniami pod kokosową pierzynką

  • wyświetlono: 1845 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Zmodyfikowany przeze mnie przepis na sernik z bezą z gazety "Domowe Ciasta "-marzec 2014. Zamiast niej pyszne ciasto kokosowe i nuty dżemu wiśniowego.

maariola1988
  • 90min

Składniki

Składniki na ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
180 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
mały słoik dżemu wiśniowego

Masa serowa:
850 g sera półtłustego
2 jaja
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki przegotowanego zimnego mleka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml oleju

Składniki na bezę kokosową:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z wiśniami pod kokosową pierzynką

  • kruche+dżem1. Kruche:
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Formujemy w kule,owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy na placek o wymiarach 25x36 cm.Wykładamy do brytfanki.Nakłuwamy widelcem i smarujemy 8 łyżeczkami dżemu wiśniowego.Odstawiamy do lodówki.
  • kruche+dżem+masa serowa-pieczenie2. Masa serowa:
    Ser mielimy 1 raz w maszynce.
    Dodajemy do niego:jaja, żółtka, budynie, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy. Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:))Z lodówki wyjmujemy brytfankę z ciastem kruchym z dżemem. Wylewamy do niej masę serową.
    Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  • beza kokosowa-przygotowywanie3. Beza kokosowa:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
  •  upieczony sernik studzimy około 5 godzin4. WYKONANIE:
    1. Po upływie 40 minut pieczenia sernika wyjmujemy go z piekarnika. Wykładamy na niego delikatnie pozostałą ilość dżemu wiśniowego.
    2.Następnie wykładamy bezę kokosową.
    3. Wkładamy znów do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.( około 5 godzin)

Porady

Ciasto kroimy gdy już całkiem ostygnie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikWielkanocdżem wiśniowykokosowy serniksernik pod kokosową pierzynką

Komentarze

Podobne przepisy

jablka z cynamonem pod kokosowa pianka

Dodane przez: edytak

Jabłka z cynamonem pod kokosową pierzynką

Pyszne połączenie jabłek, cynamonu...

Sernik pod makową pierzynką

Dodane przez: karooolcia753

Sernik pod makową pierzynką

Pyszne połączenie sernika z delikatną...

Owoce z kruszonką

Dodane przez: StaryZeszyt

Owoce pod kokosową pierzynką

Błyskawiczny deser dla tych, którzy...

sernik

Dodane przez: juchab

Sernik z sokiem pomarańczowym na cynamonowym...

Wariacja sernikowa na całego!

Babeczki pod kokosową pierzynką

Dodane przez: KatarzynaJ

Babeczki pod kokosową pierzynką

Szybkie i smaczne ciasteczka z...

image-1qegkqj

Dodane przez: KuchenneFantazje

Sernik pod czereśniową pierzynką

Miałem ochotę na sernik i chciałem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE