Sernik z wiśniami pod kokosową pierzynką

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zmodyfikowany przeze mnie przepis na sernik z bezą z gazety "Domowe Ciasta "-marzec 2014. Zamiast niej pyszne ciasto kokosowe i nuty dżemu wiśniowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:

    2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    180 g margaryny do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    mały słoik dżemu wiśniowego

    Masa serowa:
    850 g sera półtłustego
    2 jaja
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki przegotowanego zimnego mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100 ml oleju

    Składniki na bezę kokosową:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Dżem wiśniowy

Sernik z wiśniami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche+dżem 1. Kruche:
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Formujemy w kule,owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy na placek o wymiarach 25x36 cm.Wykładamy do brytfanki.Nakłuwamy widelcem i smarujemy 8 łyżeczkami dżemu wiśniowego.Odstawiamy do lodówki.
  • kruche+dżem+masa serowa-pieczenie 2. Masa serowa:
    Ser mielimy 1 raz w maszynce.
    Dodajemy do niego:jaja, żółtka, budynie, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy. Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:))Z lodówki wyjmujemy brytfankę z ciastem kruchym z dżemem. Wylewamy do niej masę serową.
    Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  • beza kokosowa-przygotowywanie 3. Beza kokosowa:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
  •  upieczony sernik studzimy około 5 godzin 4. WYKONANIE:
    1. Po upływie 40 minut pieczenia sernika wyjmujemy go z piekarnika. Wykładamy na niego delikatnie pozostałą ilość dżemu wiśniowego.
    2.Następnie wykładamy bezę kokosową.
    3. Wkładamy znów do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.( około 5 godzin)

Porady

Ciasto kroimy gdy już całkiem ostygnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować