Sernik z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastko kruche:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać cukier i margarynę wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka i zarobić ciasto.Następnie rozwałkować i przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką o wymiarach 25 x 40cm. Piec w temp.180ºC przez 10-15 minut.Gdy ciasto wystygnie posypać je kakao.
2.Masa serowa:
Margarynę utrzeć cukrem . Następnie dodawać po jednym żółtku,następnie dodajemy budyń i proszek do pieczenia całość mieszamy.Śliwki pokroić w ćwiartki i dodać do sera wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać w masę.Całość wylać na kruchy spód.Piec w temp. 180ºC przez 1 godzinę
3.Piana:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć sernik i posmarować go pianą, i ponownie włożyć do piekarnika.
Porady
Jeśli kruche ciasto będzie zbyt suche można dodać trochę śmietany.
Komentarze