Serniki dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę 25cm x40cm.Piec w temp 200ºC przez 15 min.
2.Puree z dyni:
Niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
3.Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Piec w temp. 170ºC. przez 1 godz.
4.Dekoracja:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Komentarze