Serniki dyniowy

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczny sernik jesienny :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -3 żółtka
    -30 g cukru pudru
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -150g mąki pszennej
    -100g margaryny
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki przyprawy do piernika
    Masa serowa:
    -1kg twarogu zmielonego dwukrotnie
    -3 jajka
    -3 żółtka
    -2 łyżki soku z cytryny
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżka mąki pszennej
    -200 g cukru kryształu
    -2,5 szklanki puree z dyni
    -2 łyżki przyprawy do piernika
    Do dekoracji:
    -500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    -ok. 2 łyżki i cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serniki dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę 25cm x40cm.Piec w temp 200ºC przez 15 min.
  • 2. Puree z dyni:
    Niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
  • 3. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Piec w temp. 170ºC. przez 1 godz.
  • 4. Dekoracja:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Wystudzony sernik udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Przyprawa do piernika Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować