Buraczki z suszonymi śliwkami

5 (181 ocen)

  • 45 min

Czy buraczki z suszonymi śliwkami i pieprzem cayenne to coś innego?Kiedyś miałam za mało buraczków na obiad, ale miałam i odrobinę śliwek suszonych - i tak powstał ten przepis !

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki buraków surowych pokrojonych w cieniutkie słupki
    15 dkg suszonych śliwek
    2/3 szklanki wody
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki cukru 2 łyżeczki octu winnego
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne( chilli)
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Buraczki z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki zalej wrzątkiem na dwie godziny
    2. Buraka umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki
    3. Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, sól, pieprz cayenne i ocet, zagotuj
    4. Dodaj śliwki i buraka, dobrze rozmieszaj
    5. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 25 minut – płyn powinien w większości odparować , a buraczki powinny być lekko chrupkie
    6. Podaj na ciepło do pieczonego mięsa

Porady

Cienkie i długie słupki z baraka dodadzą atrakcyjności podawanej potrawy. Można podać na ciepło lub zimno jako przystawkę z pieczonym mięsem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Sałata Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

4.27 (262 ocen)

Buraczki do obiadu.

To może cię zainteresować