Sernik z ricottą

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny sernik, tym razem z ricottą. Wilgotny ale dość zwarty, pieczony na biszkoptach, przykryty bezową kołderką. Pyszny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mała paczka okrągłych biszkoptów

    Warstwa serowa:
    250 g białego mielonego sera
    250 g sera ricotta
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 czubata łyżka mąki pszennej

    Beza:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty Beza

Sernik z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa serowa:
    Do miski wyłożyć biały ser, ricottę, dodać cukier, jajko i mąkę. Zmiksować (niezbyt długo) do uzyskania jednolitej masy. Na (wyłożone papierem do pieczenia) dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć biszkopty. Delikatnie, najpierw przy pomocy łyżki, wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok.60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
  • 2. Beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na upieczony sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ricotta Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować