Sernik z prażonymi cynamonowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować, przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Delikatnie posypać bułką tartą. Wyłożyć chłodne jabłka, a na nie wylać masę serową. Piec ok. 60 – 70 minut w 180 stopniach aż sernik nabierze złotego koloru. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć do momentu, aż lekko zmiękną. Dodać cynamon i cukier do smaku, pod koniec wsypać mąkę i nie przerywając mieszania zagotować do zgęstnienia masy.
3.Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem, aromat. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite na sztywno białka.
Komentarze