Spaghetti z cynamonowymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jesień to zapach i smak cudownej szarlotki, słodkich jabłek, aromatycznego cynamonu i gorącej herbaty, zwłaszcza gdy za oknem zimno i pada deszcz. A jak nie ma możliwości upiec szarlotkę to można przygotować pyszny podwieczorek. Makaron z jabłkami ?...czemu nie. Zapewniam, że będzie pysznie. Spróbujcie, wystarczy tylko pół godzinki i kilka składników. Zapraszam :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    1 łyżka masła 82 %
    pół szklanki rodzynek
    2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego
    niewielka ilość soku z cytryny
    cynamon mielony według uznania
    20 dag makaronu spaghetti
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z cynamonowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier trzcinowy i cały czas mieszając chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypalić, następnie dodajemy pokrojone jabłka, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy rodzynki i dusimy do miękkości, ale nie rozgotowania, na koniec dodajemy cynamon według uznania i ewentualnie cukier do smaku.
  • 2. W tym czasie gdy jabłka się duszą, gotujemy w osolonej wodzie makaron, miękki dokładnie odcedzamy.
  • 3. Na talerze nakładamy po porcji makaronu i jabłek. Od razu podajemy i smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi porcja dla dwóch osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować