Sernik z polewą w środku

0 (0 ocen)

świetnie wygląda i bardzo dobrze smakuje

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek,
    6 łyżek cukru,
    4 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu,
    4 jajka
    laska wanilii,
    3/4 szklanki cukru,
    200ml śmietany 30%,
    2 budynie śmietankowe

    polewa czekoladowa:
    150 g masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    4 łyżki kakao,
    2-3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z polewą w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w temp. 170st około 30-35 min.

    polewa: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier i wodę; mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao; dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

    masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę ubijamy. Resztę składników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy ubitą śmietanę.

    Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do formy wkładamy jedne biszkopt, polewamy połową polewy, na to wykładamy połowę masy serowej. Następnie kładziemy drugi biszkopt, resztę polewy i resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 165st przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kasza Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować