SERNIK SNICKERS Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ W ŚRODKU

4.5 (181 ocen)

Jest to mały serniczek na kruchym spodzie herbatnikowym z polewą czekoladową, serem o smaku tofii i pysznym wierzchem karmelowych z orzechami. Wszystkie składniki włącznie z wierzchem są pieczone. Sernik jest imitacją popularnych batoników Snickers. Delikatny i zaskakująco smaczny. Polecam!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 15 cm.
    Spód:
    - 125 g. herbatników
    - 2 łyżki masła czubate

    Polewa I :
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki kakao
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżka śmietany słodkiej 12 % lub mleka
    - 6 kostek mlecznej czekolady

    Sernik:
    - 400 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielony
    - 2 łyżki cukru
    - 450 g. kajmaku gotowego dobrej jakości
    - 1 budyń toffi
    - 2 jaja

    Polewa II - wierzch :
    - 1 łyżka miodu
    - 130 g. orzechów włoskich
    - 75 g. masła
    - 50 g. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak Toffi

Sernik snickers z polewą czekoladową w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki zblendować/ rozdrobnić. Dodać masło i ręką ugniatać. Wyłożyć na tortownicę, równo uklepać.
  • 2. Polewa I:
    Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, kakao i czekoladę. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia wszystkich składników. Wyłączyć. Dodać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do lekkiego ostygnięcia, po czym wylać na spód herbatnikowy.
  • image-1nasfpe 3. Do miski malaksera wrzucić ser, jajka, cukier. Wymiksować. Następnie dodać budyń i kajmak. Miksować do połączenia się składników. Wylać na polewę.
    Sernik powinien sięgać do 3/4 formy. Nie więcej, bo urośnie.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni piec przez 20 min. Potem zmniejszyć do 160 stopni i kolejne 20 min.
  • image-1bc0rh2 4. Polewa II:
    Miód, cukier, masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Orzechy drobno posiekać, dodać. Wymieszać. Wylać na sernik, wstawić do piekarnika i piec 10 min w 160-170 stopniach.
    Odstawić do ostygnięcia. Potem na dzień/noc do lodówki.

Porady

Sernik najlepiej spożyć na następny dzień. Jest rewelacyjne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować