Czekoladowe z bitą śmietaną i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt (blacha 25x36 cm ): białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą. Ubijamy śmietanę dodajemy żelatynę, mieszamy i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy wierzch placka.
Porady
Wierzch ciasta posypałam grubymi wiórkami kokosowymi, ale można też użyć dowolnych orzechów lub czekolady :)
Komentarze