Czekoladowe z bitą śmietaną i kokosem

0 (0 ocen)

  • 50 min

pyszne bardzo czekoladowe ciasto, idealne na jesienną pogodę :)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Masa czekoladowa:
    1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
    1/2 litra mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    tabliczka mlecznej czekolady
    kostka masła (200 g)
    6-10 łyżek cukru

    Bita śmietana:
    1/2 l śmietany 36%
    2 płaskie łyżeczki żelatyny- rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody

    Dodatkowo: 10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe z bitą śmietaną i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt (blacha 25x36 cm ): białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

    Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

    Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą. Ubijamy śmietanę dodajemy żelatynę, mieszamy i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy wierzch placka.

Porady

Wierzch ciasta posypałam grubymi wiórkami kokosowymi, ale można też użyć dowolnych orzechów lub czekolady :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Czekolada Kakao Kokos Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować