Sernik z polewą w środku

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

To mój pierwszy przepis którym postanowiłam się tu podzielić. Atutem tego sernika jest napewno jego wysokość, smak sera , dobry biszkopt i polewa która zazwyczaj będąc dekoracją tutaj wykorzystamy ją jako masę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    -6jaj
    -1 szkl cukru kryształ
    -1 szkl mąki zwykłej lub tortowej
    -2 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa
    -4 łyżki kakao
    -1 i 1/2 szkl cukru pudru
    -1 margaryna
    - 1 szklanka mleka
    -4 łyzki mąki pszennej
    - 5 łyżek wody

    Ser
    - 1,40 kg sera ( lub 1 kg sera i 3 małe serki danio)
    -30 dkg margaryny (Palmy )
    - 7 jaj
    -2 szkl cukru pudru
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z polewą w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dsy6uf 1. Biszkopt : Białka ubijamy , potem dodajemy cukier i żółtka. Następnie mieszając łopatką dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy również olej. Po upieczeniu należy go przekroić na pół.
  • 2. Ser: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, budyń w proszku , mąkę ziemniaczaną, ser . Teraz delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek.
  • 3. Polewa: rozpuszczamy margarynę w 5 łyżkach wody. Dodajemy do niej cukier puder. Mąkę rozrabiamy z mlekiem i dolewamy nadal gotując. Ciągle mieszając dodajemy kakao. Musi nam zacząć to bulgotać. Jak zacznie to zdejmujemy z ognia i studzimy. Jak ostygnie w celu pozbycia się ewentualnych grudek możemy ją troche rozetrzeć albo zmiksować.
  • image-2bh79y8 4. Przełożenie od dołu w dużej blaszce : połowa biszkoptu - połowa polewy- ser- połowa biszkoptu- połowa polewy - ser
  • 5. Teraz trzeba ponownie to zapiec godzine w 160 st. i gotowe ! smacznego :)

Porady

wymiary blachy 25*35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować