Sernik z mleka - bez pieczenia

4.95 (169 ocen)

Przepis na ten sernik mam od wielu lat. Kiedyś gościł na naszym stole bardzo często, ostatnio poszedł w zapomnienie. Najwyższa pora na powrót. Polecam, bo jest łatwy i pyszny :)

Składniki:

  • 2 l. mleka
    1/2 l. kwaśnej śmietany
    4-5 jajek
    1 kostka masła lub margaryny
    niepełna szklanka cukru pudru
    aromat waniliowy
    bakalie (niekoniecznie)
    ok. 60 szt. herbatników typu petit beurre (liczba opakowań zależy od wielkości)
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.95 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mleka - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę roztrzepujemy z całymi jajkami i wlewamy do wrzącego mleka. Chwilę gotujemy na mały ogniu, aż zetnie się serek Odcedzamy na sicie wyłożonym gazą i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce sera, nadal ucierając. Dodajemy aromat i ewentualnie bakalie. Mieszamy.
  • 3. Blaszkę (o dnie 34cmx23cm lu podobnej wielkości) wykładamy herbatnikami. Na nich rozkładamy masę serową i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Polewamy polewą.
  • 4. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Sernik jest najlepszy na drugi dzień po przyrządzeniu.

Porady

Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. W wersji mniej kalorycznej można sobie darować polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować