Pyszny sernik o smaku mango :) Kremowy dzięki kąpieli wodnej, lekko owocowy – lubimy takie :)
Składniki:
Spód:
150 g herbatników pełnoziarnistych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu
230 g cukru
5 jaja
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
1 duże mango
+ małe mango do dekoracji
Sernik z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Spód: herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Tortownicę 23cm wyścielić papierem, a od spodu folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Wsypać ciastka z masłem, wyrównać, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.
Masa serowa: duże mango obrać, usunąć pestkę. Miąższ pokroić niedbale, zmiksować blenderem na mus.
Do mango wbić całe jajka, wsypać cukier i zmiksować.
Wsypać obie mąki i dodać twaróg. Zmiksować ale nie ubijać.
Masę wlać na schłodzony spód. Wstawić do większej blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wlać wrzątek do 1/3 wysokości tortownicy. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
Tuż przed podaniem sernik udekorować mango, pokrojonym w długie paseczki
Komentarze