Sernik mango-truskawka

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny i orzeźwiający sernik z mango. Idealny letni deser. Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.

Cukiereczek
  • 18 porcje
  • 120min

Składniki

• SPÓD:
• 180g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
• 70g masła,
• MASA SEROWA Z MANGO:
• 2 mango,
• 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
• 150g śmietany kremówki 36%,
• ½ szklanki cukru,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 20g żelatyny,
• 100ml wody,
• MUS TRUSKAWKOWY:
• 320g truskawek,
• 4 łyżki cukru,
• 2 i ½ łyżki soku z cytryny,
• 200g śmietany kremówki 36%,
• 15g żelatyny,
• 60ml gorącej wody,
• DEKORACJA:
• Jagody,
• Listki mięty,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik mango-truskawka

  • 11. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
    MASA SEROWA: Mango obieramy i usuwamy pestkę. Następnie miksujemy je z sokiem z cytryny za pomocą blendera do uzyskania gładkiego musu. Powinniśmy uzyskać około 500ml musu. Mus z mango przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy 30 sekund. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z musem mango. Mus mango studzimy.
  • 22. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ser twarogowy przekładamy do miski i miksujemy przez 30 sekund. Do sera dodajemy przestudzony mus z mango i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy krótko do połączenia.
  • 33. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Tortownicę umieszczamy w lodówce na 2h.
  • 44. MUS TRUSKAWKOWY: Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Miksujemy je blenderem do otrzymania gładkiego musu. Rondelek wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne), aby pozbyć się pestek. Powstały truskawkowy mus studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
  • 55. Masę truskawkową wykładamy na sernik mango, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkimangosernikbez pieczeniasernik na zimnosezon na truskawki

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno | rita creative

Dodane przez: RITA creative

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno

Pyszny i delikatny w smaku sernik...

Sernik piernikowy z mango

Dodane przez: mysza75

Sernik piernikowy z mango

Delikatny, puszysty sernik piernikowy...

sernik z truskawkami

Dodane przez: majka190382

SERNIK PIECZONY Z TRUSKAWKAMI

Serniki z truskawkami zazwyczaj...

placek z mango

Dodane przez: Magdalena G

Placek z mango i truskawkami

Wspaniałe ciasto o smaku lata

Sernik na zimno z jagodami i mango

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z jagodami i mango

Prosty, szybki w przygotowaniu...

Sernik z truskawkami

Dodane przez: justi2401

Sernik z truskawkami

Ten sernik jest tak pyszny, że...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE