Sernik mango-truskawka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny i orzeźwiający sernik z mango. Idealny letni deser. Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 180g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
    • 70g masła,
    • MASA SEROWA Z MANGO:
    • 2 mango,
    • 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • 150g śmietany kremówki 36%,
    • ½ szklanki cukru,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • 20g żelatyny,
    • 100ml wody,
    • MUS TRUSKAWKOWY:
    • 320g truskawek,
    • 4 łyżki cukru,
    • 2 i ½ łyżki soku z cytryny,
    • 200g śmietany kremówki 36%,
    • 15g żelatyny,
    • 60ml gorącej wody,
    • DEKORACJA:
    • Jagody,
    • Listki mięty,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik mango-truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
    MASA SEROWA: Mango obieramy i usuwamy pestkę. Następnie miksujemy je z sokiem z cytryny za pomocą blendera do uzyskania gładkiego musu. Powinniśmy uzyskać około 500ml musu. Mus z mango przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy 30 sekund. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z musem mango. Mus mango studzimy.
  • 2 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ser twarogowy przekładamy do miski i miksujemy przez 30 sekund. Do sera dodajemy przestudzony mus z mango i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy krótko do połączenia.
  • 3 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Tortownicę umieszczamy w lodówce na 2h.
  • 4 4. MUS TRUSKAWKOWY: Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Miksujemy je blenderem do otrzymania gładkiego musu. Rondelek wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne), aby pozbyć się pestek. Powstały truskawkowy mus studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
  • 5 5. Masę truskawkową wykładamy na sernik mango, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować