Sernik mango-truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Mango obieramy i usuwamy pestkę. Następnie miksujemy je z sokiem z cytryny za pomocą blendera do uzyskania gładkiego musu. Powinniśmy uzyskać około 500ml musu. Mus z mango przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy 30 sekund. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z musem mango. Mus mango studzimy.
2.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ser twarogowy przekładamy do miski i miksujemy przez 30 sekund. Do sera dodajemy przestudzony mus z mango i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy krótko do połączenia.
3.Gotową masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Tortownicę umieszczamy w lodówce na 2h.
4.MUS TRUSKAWKOWY: Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Miksujemy je blenderem do otrzymania gładkiego musu. Rondelek wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne), aby pozbyć się pestek. Powstały truskawkowy mus studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
5.Masę truskawkową wykładamy na sernik mango, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
Życzę smacznego
Komentarze